2022. június 13.

Különleges magyar koncertek a MüPában

Annyi extra koncert lesz kedvenc zenekarainktól a MüPában a következő napokban, hogy gyorsan összeszedtük őket egy csokorba Nektek, hátha még pont elcsíptek rá pár jegyet. MMAMT, Galaxisok, AATB! Hol tali?

Így változtam nagyzenekarrá – Egyedi Péter története

Június 14-én kedden ad koncertet a Mmamt a Müpa Fesztivál Színházában, ráadásul sosem látott felállásban. A 6 fős zenekar mellett fúvósok, vonósok, valamint iamyank is segít megszólaltatni Egyedi Péter dalait.

Lesz olyan pontja a koncertnek, amikor 13-an leszünk a színpadon. Tudom, hogy nem a számok fontosak, de ez akkor is több, mint egy focicsapat. És nem azért, hogy többen legyünk, mint egy focicsapat.” – árulta el Egyedi a koncertről. „Sokszor álmodtam arról, hogy egyszer majd úgy játszhatom el a dalaimat, ahogy azok tényleg megszólaltak a fejemben vagy a felvételen, teljes valójukban. Ha minden igaz, akkor a szólóprojektemmel kapcsolatban ez az álom most végre megvalósul.” – tette hozzá a dalszerző a kibővített felállásról.

A Mmamtban Boros Levente (ex-Qualitons, Amoeba) és Jancsovics Máté (ex-Kistehén, The Hybrid Drummer) dobol, Hegyi Áron (Jazzékiel) billentyűzik, Lee Olivér (ék, Trillion), gitározik, Örményi Ákos (Óriás) basszusgitározik és Egyedi gitározik, énekel. A Müpában velük lesz még iamyank, aki atmoszférákat és elektronikát hoz a produkcióba, Pribaly Valéria csellón, Ott Rita és Szabó Árpád hegedűn, Cseke Dániel tenor szaxofonon, Kovács Gergely bariton szaxofonon, Farkas Máté trombitán játszik. Az eseményre jegyek még kaphatók a Müpa oldalán: https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/mmamt-2022-06-14_20-00-fesztivalszinhaz

Galaxisok – Csillagközi tér

A Galaxisok az elmúlt évtized egyik leglátványosabb sikertörténete a magyar popzenében, olyan generációs zenekar, amely, bár igen jellemzően ragadta meg a huszonévesek élethelyzeteit, az idősebb és fiatalabb korosztályokat is megszólította általános érvényű dalaival. Meg azzal, hogy hangzásvilága sokszínűvé vált az évek során: mindig képes valamilyen váratlan húzásra, így téve kíváncsivá rajongótáborát. Ezúttal a Galaxisok kedvenc saját dalait játssza.

Eddig hat nagylemezt adtak ki, amelyek zenei világa az évek során a Cseh Tamás ihlette sikálós slágerektől a fülbemászó gitárpopon és a zongorára hangszerelt világvége-balladákon át egészen a dél-amerikai és afrikai hatású dalokig merészkedett, folyton változó, kiszámíthatatlan konglomerátumot alkotva. Milyen zenét játszanak? Közérzeti polbeatet? Csilingelős gitárpopot? Álomszerű zongorás balladákat? A lassan tízéves zenekar kacskaringós repertoárja mindenkinek mást jelent, attól függően, hogy milyen életkorban, helyzetben, meghatározó pillanatban hallotta őket először. De mi jelenti a közönséggel amúgy is erős kapcsolatot ápoló formáció számára a Galaxisok esszenciáját? Lehet, hogy a frontember fejében gyökeresen eltérő kép él a zenekarról, mint a gitároséban, akihez képest viszont a dobos gondol teljesen mást – és ki tudja, milyen alternatív termést képzelt el a basszusgitáros? Minderre választ kaphatunk a Müpa színpadán, amikor a Galaxisok a kedvenc számait játssza. Jegyek:https://m.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/galaxisok-csillagkozi-ter-2022-06-15_20-00-fesztivalszinhaz?fbclid=IwAR2oHP3Ibgl5YU7dkHsjiAEIEfNLPstThZ9z96U5l-lCp76fxpUPzV27rMw

Anna and The Barbies – EKHO

A közel húszéves Anna and the Barbies akusztikus koncertet ad, amelynek keretein belül Platón barlanghasonlata vetül ki a Müpa „nagy barlangfalára”. A zenekar indulása óta kísérletezik a különböző művészeti ágak ütköztetésével, fuzionálásával. Az együttes a Hey, June! fesztiválon áthangszerelt repertoárt mutat be, továbbá emberi, mozgó, pulzáló, lélegző biodíszletet vonultat fel – a platóni barlangból való közös kitekintés reményében.

A Pásztor Anna vezette Anna and the Barbies kendőzetlenül őszinte és felemelően pozitív dalszövegekkel, lüktető és magukkal ragadó rockos ütemekkel és átütő erejű színpadi jelenléttel hódította meg közönségét. A 2004-ben megalakult zenekar hét nagylemez, egy egész estés zenekari film (Álmatlan), és megszámlálhatatlan koncert után – olyan, a műfaj szempontjából szokatlan helyszíneken is, mint a Fővárosi Nagycirkusz vagy a Nemzeti Színház – 2020-ban egy célzatos dallal (Ha egyszer ennek vége) biztatta és rázta fel közönségét, de igaz ez a mentalitás a formáció legutóbbi klipes szerzeményére is (Lábon kihordott szerelmek). A Müpában akusztikus koncert formájában ismét hangsúlyos az üzenet: az ókori görög filozófus, Platón barlanghasonlata kel életre egy összművészeti eseményen. Az Anna and the Barbies tagjai így fogalmaznak: „Az igazság erősebben világít, mint a Nap! Szófákhoz láncolt emberek lesik szinte hipnotikus révületben a pixelek által kreált árnyékképet a világról. Az agy piciny, életre utaló ingerei megbizseregtetik a gazdatestet a látókéregben, aki boldog, mert állítólag érzékel, él…” jegyek: https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/anna-and-the-barbies-ekho-2022-06-21_20-00-bbnh?utm_source=facebook_event&utm_medium=post&utm_content=textlink&utm_campaign=anna_and_the_barbies_ekho_2022_06_21_20_00_bbnh&fbclid=IwAR0YAQ5E3wA-Tq8Io_tdDfg9NRGKlio8FO-rhX651dUoONeHrX5U6e8m6Ac