2015. április 12.

Dalok a sötét napszakhoz

Az alábbi összeállítás – meglepő módon – az este/éjszaka témakörét járja körül nyugodt ágyba bújástól a hánykolódáson, kinn maradáson át a különböző módon megélt reggelek élményéig. Haladjunk időrendben, hangulatokat váltogatva, lassan és pörgősebben, ahogyan az az éppen bemutatni kívánt szituációhoz illik.

van_gogh.jpg

Lefekvéshez:
KHJ-Kaukázus – Visine (Bárányfelhők)

Ritka madár, egyetlen találat van rá a YouTube-n, éppen ezért csak a hardcore követők és rajongók ismerik. Érdemes meghallgatni, még ha kifogásolható is a mobilos koncert felvétel egy dalposzthoz méltatlannak tűnően! Garantált a becsípődés, háromszori meghallgatás dúdolásos felidézést okoz lefekvéskor.

Zaklatott alváshoz:
Elefánt – Alszik

Ahogy a klipben is látjuk, ez az alvás nem az az alvás amibe az előző dal ringatna! Hánykolódás, fel-felriadás, kényelmetlen fekvés, üres percek, fáradt hajnali órák… a zaklatott ember éjjeli dala ez, szívfájdalmak gyötörte, stressz-betegségek előfutára jelenség. Álmodban Fredy Crueger legyen veletek!

Alvási nehézségekre:
Magashegyi Underground – Álmatlanság

Aki még nem ismeri annak kötelező meghallgatni ezt a dalt! Bíborkáék egyik legjobban eltalált kompozíciója zeneileg, szövegileg és képileg egyaránt. Tökéletes pillanatkép a vágyakozással teli üres éjszakákról olyan sorokkal, mint „Még ég a gép. Ugye, írsz ma még?” és „kiposztolva az elmúlt nyár”. Szinte látjuk magunkat éjjel a gép előtt a semmit várva, posztokat böngészve.

Magányos éjszakához otthon:
Kiscsillag – Holding

A dalt legjobban leíró szöveg a YouTube videó alatt található magától a zenekartól: „A 2011. november 4-én megjelent Néniket a bácsiknak! című lemez kilencedik dala, aminek első változata még 2005-ből való és bár fel akartuk tenni a korábbi lemezekre, csak mostanra nyerte el a végleges formáját. Falrugdalós-lötyögős éjszakai szám: magányos pasi kapcsolgatja a tévét, talál egy kis pornót, de mire valami érdekes lenne, már vége is a dalnak.

Éjszakai kinn maradáshoz:
Vad Fruttik – Egy éjszaka bohémiában

Amikor inkább az éjszaka indulásra buzdít és felkap az a bizonyos sodrás! A zenekar második albumának címadó és nyitó dala. Mára hiába menne el az ember koncertjükre ezt a dalt meghallgatni, ez mára egy elfeledett és ritkán fényesített múlt egy darabja. Ettől függetlenül, aki a teljes munkásságot ismeri, az most mosolyog, mert a korai Likó hangszín és a jazzes ritmus egyeseket olyan időkre emlékeztethet a zenekarral kapcsolatban, melyek mára a romantikus múlt rózsaszín homályának füstjében konzerválódnak.

Reménytelen másnaphoz:
Szabó Balázs Bandája – Én már nem

Az elégedetlen ember dala, aki mindent megtett – vagy legalábbis úgy érzi. Szívszaggató és fájdalomteli: „én már úgysem kelek fel élve” énekli… Ám a muzsika táncra hívogató ritmusa mégis arra enged következtetni, hogy talán ott lesz egy újabb lehetőség a másnapban, ami helyre hozhatja a dolgokat.

Másnapi jobb reményekhez:
Óriás – Holnap talán

„Holnap talán, az álmok után…” édes merengés lágyan dörmögő férfihangra – amikor elhisszük, hogy minden újabb nap egy újabb lehetőség az álmaink megvalósulására.

Nehéz ébredéshez – dupla adag:
Konyha  Asszem visszafekszem

Érdemes klippel együtt élvezni ezt a dalt, mert mindent kifejez, amit egy nehéz reggel az ember számára tartogathat! Egy kis megbánás, némi új kezdet reménye, energikus hangzással csalódott/kiábrándult (?) szöveggel kombinálva olyan világot teremt, amit egy nehéz vasárnap déli óráiban csak az nem ért, aki előző nap korán ágyba bújt és édesen aludt.

Kistehén  Aludni hagyjatok

Hajnali lefekvés, lehetetlen felkelés, a kettő között a napi élmények feldolgozása ez a dal… Mint amikor egy buli után a fejedben még dübörög az éjjeli zenés lárma lenyomata, de a külvilág már ébredezve kéri a jelenléted, hogy lépj be ismét annak körforgásába. És benne a másnapok mindenkori rémálma: „jobban néztem ki tegnap mint máma”.

Könnyed reggelekhez:
Szeder – Reggeli dal

Pozitív kezdéshez pozitív zárás, azaz ahogy fekszel, úgy kelsz! Az abszolút pozitivizmus dala, sehol egy melankolikus sor, már-már idegesítően aranyos… Pont annyira igaz és fülbemászó, hogy ezt a pontot ne érje el egy túlzott cukiság-faktorral. Végülis mi a baj azzal, ha valaki úgy kezdi a napot, hogy számba veszi a lehetőségeit és a filmbeli Amelie módjára vág neki a világnak?!

Szerző: bobi
Kép: Van Gogh – Csillagos éj