2017. október 19.

Izgalmas időszak következik az Esti Kornél életében

Az Esti Kornél az az alternatív rockzenekar, amilyet kamasz fejjel elképzelne az ember miután meghallgatott néhány nagy nevet a kategóriában és arra készül, hogy a magyar palettát is felfedezze. Hat fiú, akik szinte mindig csak fekete ruhákban állnak színpadra, nagyon zúznak, nagyon helyesek és karakteresek, káromkodósak és végtelenül érzelmesek. Most pedig egy estére kicsit a példaképek és legnagyobb inspirálóik bőrébe bújnak, ugyanis a Kuplung színpadán számos feldolgozást fognak játszani. Ennek kapcsán (is) beszélgettünk két gitárossal (a négyből) Horváth Kristóffal és Veres Imivel.

Hogy vagytok most, mik foglalkoztatják a zenekart?

Horváth Kristóf: Szombaton lemegy a Kuplungos koncertünk, és utána végre teljes energiával nekiállunk az ötödik nagylemez megírásának. Régóta várjuk, hogy bezárkózzunk a próbaterembe és elinduljon a kreatív ötletelés, talán ez a legizgalmasabb időszak egy zenekar életében, amikor tiszta lappal lehet nekivágni egy teljesen új anyagnak. Izgatottak vagyunk nagyon, szeretnénk most több időt hagyni magunknak és többet kísérletezni, ötletelni.

Veres Imi: Emiatt nem is terveztünk most sok koncertet az elkövetkező néhány hónapra. Reméljük, hogy jövő ilyenkor már kint lesz az új album, persze nem görcsölünk a határidőkön – egyelőre. 🙂 Mivel az elmúlt időszakban mindenkinek egy csomó minden más is volt az életében, nem volt időnk új dalokon dolgozni, így most a legfontosabb, hogy újra felvegyük a fonalat. Izgi lesz, már várom.

22539876_10156026871762994_4716146885595350657_n.jpg

fotó: EK facebook


Már több, mint egy éve jelent meg az Éjszaka van c. lemezetek. Hogyan illeszkedtek be ezek a dalok a koncert repertoárba, hogyan reagál rájuk a közönség, vannak-e dalok, amik kiestek?

Kristóf:
Elég hamar kialakult, melyek azok a dalok, amiket kb. minden koncerten eljátszunk, és több olyan is van, amiket váltogatunk, épp melyikhez van kedvünk. Szerencsére abszolút beértek az új dalok, szerves részét képzik a műsornak. A Budapest Parkban a végén a Nem kár közönségüvöltős része pl. a nyaram egyik legjobb pillanata volt.


Viszonylag kevés videóklipetek jelenik meg, nem vagytok rajongói a műfajnak, vagy tudatos elgondolásból van ez így? Tervezitek, hogy forgattok valamelyik dalhoz?

Kristóf: Érzékeny téma ez, talán úgy lehetne a legjobban megfogalmazni, hogy valahogy mindig volt valami, ami épp nem segítette, hogy elkészüljön új klip. Akár mi bénáztunk el lehetőséget, akár a tervezett együttműködés nem jött össze. De nem mondtunk le róla, de azért nagyobb rajongói vagyunk, ha nézni kell, mint ha készíteni.

Imi: Egy klip elkészítése alapesetben baromi sok energiát és pénzt jelent, és eddig azt tapasztaltuk, hogy nincs akkora felhajtóereje egy videónak, mint amennyi szívás van vele. Mármint értelmes zenei TV csatorna hiányában ennek a szcénának itthon most csak a videómegosztók maradtak, ott meg minden csak 2 percig érdekes és utána jön a következő kontent. Ehelyett inkább olyan dolgokra fókuszáltunk az utóbbi időben, mint például az akusztik műsorunk vagy a most szombati speciál összerakása, ami nekünk is és a közönségünk számára is maradandóbb élmény.   

A Kuplungban fogtok játszani legközelebb, méghozzá egy elég érdekes koncepció mentén, ugyanis a beharangozók szerint a dalok majd fele feldolgozás lesz a kedvenceitektől. Nem vagytok ti ehhez már “túl idősek”, mint zenekar? Általában ez kezdő, de gyorsan befutó zenekarokra jellemző, hogy kitöltsék az időt két saját dal között.

Imi: Ez egy egyszeri, különleges alkalom lesz, a CAFE Budapest szervezői ezzel a konkrét felkéréssel kerestek meg minket. Igyekeztünk úgy válogatni a dalokból, hogy azok bele tudjanak illeszkedni a saját számaink közé, így remélhetőleg nem helykitöltésnek, hanem valami extra dolognak fognak hatni egy hagyományos Esti Kornél koncerthez képest.

Kristóf: Mi ezt úgy fogtuk fel, hogy nekünk is egy izgalmas, kicsit ilyen „vissza a kezdetekhez” dolog, egyszer belefér, és reméljük, a közönségnek is újdonság. És igazából tök jó érzés önfeledten zúzni mondjuk Nirvanát és a kedvenc számainkat. De rendszert nem csinálnánk belőle.

16300183_10155109064917994_6457135587575711966_o.jpgEsti Kornél @A38 hajó, fotó: Nagy Mihály 


Hogyan választottátok ki a dalokat? Biztosan elég hasonló a zenei gondolkodásotok, de mégis hogyan szavaztátok meg, kinek a kedvence kerüljön a setlistre? Vagy voltak technikai megfontolásból elhagyott dalok?

Krisóf: Összeültünk, és a feldolgozások nagyrészét viszonylag hamar sikerült lefixálni, szerencsére tényleg elég hasonló a zenei ízlésünk. Úgy gondolkodtunk, hogy mik azok, amiket a legjobban szeretünk, mi az, ami illik az Esti Kornélhoz, ami hangszerelésben is megvalósítható és izgalmas számunkra. De volt olyan dal, amit lelkesen megszavaztunk, elpróbáltunk, de nem éreztük annyira erősnek, ezért ejtettük.

Imi: Szerintem elég kompakt lesz a setlist, a dalok, amiket választottunk, hangulatilag sem lógnak ki a sorból, nem állnak messze az Esti Kornél mostani hangzásvilágától. Azok, akik eljönnek, kaphatnak egy kis betekintést, hogy melyek azok az előadók, dalok, amelyek jelenleg nagyban inspirálják a zenekart.

Van még ezek közt is olyan, amit ki tudnátok emelni közös kedvencként?

Kristóf: Szerintem a Radiohead Paranoid Android. De inkább emlékekről van szó, a Nirvana mindenkinek a gimi, a Foals amikor együtt tomboltunk mind a hatan a Parkban, amikor a Royal Blood kijött és küldtük egymásnak, hogy ez milyen jó már.

Az esemény minden részletét megtaláljátok ide kattintva.