2018. augusztus 17.

Dalok az Időről

Telik. Szalad. Fut. Rohan. Pörög. Pereg. Repül. Elillan. Kicsúszik a kezeink közül. Felgyorsul. Lelassul. Vánszorog. Döcög. Megáll. Visszaforgatnánk.

Mindenre jut. Van. Nincs. Semmire sincs. Csak a fontos dolgokra legyen. Arra van, amire akarjuk.

Ez mind az Idő. Dalokban pedig így viselkedik:

Konyha : Idő van elég

Ultrafülbemászó és ultradúdolható dal a Konyha éléskamrájából, amit a legidőszerűbb nyáron elővenni és felbontani. Abba a ritka derűs pillanatba kóstolhatunk bele ha ezt megtesszük, amikor az Időt nem érezzük se túl gyorsnak, se túl lassúnak, hanem egyszerűen velünk szinkronban, békésen mozog.

Kistehén : Időhöz türelem kell

Ha azt hiszed, hogy még csak Te érezted úgy, hogy az Idő csigalassúsággal vánszorog, hallgasd meg ezt a dalt. Csodás hangulatfestő lusta reggelekhez, amikor határozottan nem történik semmi.

Szabó Benedek és a Galaxisok : Nem múlik el

Itt az Időt tágabban értelmezi nekünk a Galaxisok, és nem egy adott, konkrét pillanatot írnak le, egyébként pompásan és képszerűen, hanem egy korszakot, amit szidhatunk, utálhatunk bármennyire, mégis azt mondjuk majd rá: régi szép idők.

Fish! : Idő van

A halacskák teljes albumot szenteltek 2016-ban az Időnek és annak különböző vetületeinek, természetesen a címadó dalban is erről elmélkednek.

Óriás : Helyet tudni

A dalban képzeletben, a klipben pedig szó szerint versenyt futhatunk az Idővel és Egyedi Petivel, hogy pont jókor, jó helyen legyünk, mindenféle értelmekben. 

Szabó Balázs Bandája : Nincs idő

Szabó Balázs szabad, szövevényes, erdőszerű dalszövegeiből ezerféle dologra asszociálhatunk: itt a lopott idő, a ki nem mondott szavak, a tétovázás köré fonódnak a gondolatok.

Kiscsillag : Csak ma

Pont Lovasi András valamelyik zenekarának ne lenne dala az Időről? Természetesen több is van, most a legfrissebbet tettem a listára, ami a Semmi Konferencia anyagnak szerintem messze a legerősebb darabja minden szempontból. A szöveg frissen fogalmazza meg a carpe diem jellegű coelhói igazságokat, a zene pedig patentul felpörget.

Quimby : Most múlik pontosan

Ez a gigamegaübersláger azt hiszem egy olyan pillanatról szól, ami az Idő vízszintes tengelyén megjelölődött egy színes filctollal, mert pont akkor enegedtünk el egy fontos valamit vagy valakit. Akár el akartuk engedni,  akár nem, akár szívesen emlékszünk majd arra a pontra, akár nem, utólag tudjuk, hogy mindig emlékezni fogunk arra a bizonyos pillanatra. A youtube kommentek szerint ez a bizonyos valami, amit elengendtünk, egy fing, de én a magam részéről hajlok a romantikusabb verzióra, miszerint egy szerelem.

30Y : Csak most ne

Az előzővel ellentétben itt nem utólag, tőlünk picit függetlenül jelölődött be egy pillanat az Időben, hanem előre várunk egy bizonyosat. Izgulósan, elemezgetve, kétségek közt, magunkat bíztatva. 

Esti Kornél : Most a jó

A címével ellentétben ez korántsem egy idilli állapot lefestése az Idő tengelyén, inkább egy döntéshelyzet előtti tépelődés, olyan estikornélosan-tombolósan megfogalmazva.

Bérczesi Robi : Megáll az idő

Egy régi klasszikus feldolgozása-újrafogalmazása az egyik legeredetibb mai magyar dalszerzőtől, ami egyértelműen, egyszerűen és nagyszerűen a szerelemről szól.

Az egész listát egyben a youtube csatornánkon tudjátok meghallagatni!