2019. április 28.

EP premier és interjú! Lépjünk a holdra: Monoton

A múlt héten beharangoztuk, most hozzuk a Lépjünk a holdra zenekar új EP-jét, ami egy év után első nagyobb hangvételű anyaguk. Görgetés után nem csak meghallgathatjátok a dalokat, de interjút is olvashattok a srácokkal.

A múlt héten jelent meg a Senki nem kísér klipje, ami témájában röviden összefoglalva a csoportos magány érzését járja körül. Azért ezt választottátok előfutárnak, mert a többi dalban is hasonló érzéseket fejtegettek?

Csikós Marci(billentyű): Azért ezt választottuk, mert talán ez a legkifejezőbb számunk az albumról. Úgy gondoltuk ehhez a számhoz meg tudunk valósítani egy olyan klipet, ami jól működik a zenével, és reflektál az album hangulatára is. A többi dalban kicsit más megközelítésben a monoton hétköznapok témáját jártuk körbe.

Monoton – ez egy másik dal címe, vagy más koncepció alapján választottátok ezt a címet az egész EP-nek?

Ombódi András (gitár, ének): A monoton szó és hangulat mindhárom dalban megjelenik. Más-más hangsúllyal, de minden dalban beszélünk a hétköznapi monotonitásról, a szürke, mosolytalan mókuskerékről, ami sokunk életében jelen van, és ahogy a Kések a fiókban dalban leírtuk, mint monoton metronóm menetelünk. A Szerette volna-ban gyakorlatilag ugyanez a hangulat és téma, csak egy teljesen más szemszögből nézve, illetve az előfutár Senki nem kísérnél is felbukkanó gondolat: csak én látom magam, minden monoton munkanap.

Mennyire van bennetek egyébként küldetéstudat a dalok szövegeivel, gondolataival kapcsolatban? Fontos Nektek, hogy a hallgatóság találjon bennük valami értékeset, vagy enélkül is működhet a rock and roll?

Marci: Alapvetően szerintem szövegcentrikus a zenénk, de mindig figyelünk arra, hogy instrumentális oldalról is mutassunk valami izgalmasat, újszerűt.

András: Konkrét küldetéstudatunk nincs. Nem azért írunk ilyen dalokat, hogy megmondjuk, hogy mi jó, mi nem, és hogy mit kellene csinálni a világban. Azért írunk ilyen dalokat és hozzá ilyen szövegeket, hogy gondolkodtassunk. Beszéljünk olyan témákról, amiről kellene közösen gondolkodnunk, vagy más nézőpontot adjunk valamihez, amit már nagyon sokan előttünk leírtak. Sok dalunkra sokféle értelmezést hallottunk már, van egy alap a fejünkben, de hogy ez másnak mit jelent, az függhet a hangulatától, a környezettől, mindentől. A lényeg, hogy gondolatokat ébresszünk.

Elkezdtetek a Facebookoton egy Moontalk sorozatot – kinek az ötlete volt ez, és mit terveztek a jövőben ezekkel a videókkal?

Bánszki Boti (dob): Andris ötlete volt, mert képek es videoklipek alapján nem feltétlen derül ki, hogy kinek milyen személyisége van, és mit gondol arról amit csinálunk. A moontalk videok ezt lehetővé teszik es pont annyira rövidek, hogy mindenkinek van ideje megnézni, akit érdekel.

Az egyik videóban Ti is hangsúlyoztátok, hogy 1 éve jelentkeztetek utoljára új dallal – miért kellett ennyit várni erre a mostani EP-re?

Marci: Szeretjük a számainkat minél részletesebben kidolgozni, hogy minél egyszerűbb legyen rögzíteni azokat. Persze így is sokszor a stúdióban még jönnek ötletek, amiket beleszővünk a zenében, viszont fontos szempont nekünk, hogy élőben a színpadon is tudjuk hozni a felvétel hangulatát egy az egyben.

Kovács Áron (basszusgitár): Viszont az biztos, hogy a Monoton után nem kell újabb egy évet várni, mert ősszel jön az első nagylemezünk!

Miben fejlődtetek, változtatok ebben az egy évben szerintetek, amit esetleg az új dalokon tetten is érhetünk?

Áron: Szerintem mindenki fejlődött zenei téren a saját hangszerét illetően, de ami a legfontosabb, hogy sokkal összeszokottabb a zenekar, és így a számainkat is könnyebb megírni, könnyebben húzzuk egymást az ötleteinkkel.

Mivel készültök a május 9-ei Instantos koncertre?

András: Amellett, hogy itt lesz hallható először teljes egészében a Monoton lemez, a Grancanada-val lesz közös koncert, egy dalunkban közre is működnek, illetve ők is lemezt mutatnak be.

Marci: A színpadi megjelenésünk kezd közelíteni az elképzeléseinkhez és ezt láthatja majd a közönség a koncerten

Mik a további terveitek idénre?

András: Ősszel megérkezik az első nagylemezünk, aminek a munkálatait már jövő héten meg is kezdjük. Az Egyedül van és a Monoton, illetve négy új dal fog rákerülni.

Boti: Ősszel lesz lemezbemutató koncert és lemezbemutató turné is, vidéken és Pesten egyaránt. Nyáron találkozhatunk több helyen, és lesz még idén új klip, illetve számos egyéb újdonság is a fejünkben van még.

És akkor még egyszer az EP bemutató eseménye a Facebookon: https://www.facebook.com/events/379047722933730/

Jegyek: https://cooltix.hu/event/5c98d8da045df2001018671e