2015. december 30.

2015 legjobb zenei történései, ahogy a M.a.csek látja

Hamarosan egy éves a m.a.csek, ami egyben azt is jelenti, hogy visszatekinthetünk egy kerek évre, és elmondhatjuk, mit szerettünk a legjobban. Volt szerencsénk megismerni számos csodálatos zenészt személyesen is, és ami legalább ekkora boldogság, hogy sok új zenekart fedeztünk fel magunknak, és nagyon reméljük, hogy egyben nektek is.

macsek_bestof2.jpg

édes anna

 

Magyar lemea_legszebb_eveink_cover_1.jpgz

Szabó Benedek és a Galaxisok – Legszebb éveink

Szinte minden eddig megjelent évértékelőben ott van ez az album, és ez nem lehet véletlen. Benedek szövegei rámutatnak
 a most húszas generáció leginkább kimondatlan szorongásaira, amikről rengeteget beszélünk a haverjainknak, és mégsem tudjuk megfogalmazni. Neki viszont sikerül. A zene pedig elsőre furcsán cseng, de pillanatok alatt megszoktam és pontosan ezért ezer közül is felismerhetőek a dalok. Túlzás nélkül állíthatom, hogy ez az album volt a legjobb zenei esemény, ami idén a saját szobám falai között történt velem.

Dal

Pegazusok Nem Léteznek – Tűnődöm 

A Pegazusok dalok alapvetően is nagyon befelé tekintenek, nagyon érett és mély problémákat vázolnak fel két ember között, vagy egy emberen belül. Ez a daluk ilyen szempontból is jó folytatása az eddigieknek. A szövegben a szavak finoman fonódnak egymásba, a zene csodálatosan építkezik egészen a végéig, a kórus nélkül pedig így utólag nem is tudnám elképzelni. Nagyon szeretem. 

Videóklip

Kiscsillag – Bújócska

Géczy Dávid rendezésében jelenik meg audiovizuális formában az, ami már egyébként is érezhető Lovasi munkásságán: kicsit nyugodtabb, szentimentálisabb, az aktuális belső problémák boncolgatása helyett általánosabb kérdések felé nyit.  

Kedvenc új zenekar, akiket idén fedeztem fel

Hó Márton és a Jégkorszak

Nem kérdés, nekem a Hó Márton és a Jégkorszak volt az év személyes felfedezettje, annak ellenére vagy azzal együtt is, hogy egy 5 éves zenekarról van szó, akik már két szuper albummal büszkélkedhetnek. A “csodálatos utazások” kifejezés (a zenekar második albumának címe) tökéletesen leírja, milyenek a dalok: visznek, ringatnak, sodornak, és nagyon bevonnak magukba. Ez csak részben köszönhető a jellegzetes monoton sorismétléseknek, nagy szerepük van benne a finom hangszereléseknek is. Hó Marci pedig hihetetlenül szerethető a színpadon is, hiteles, magabiztos, de nem tolakodóan és egyszerre van ott a zenében és a közönséggel is. MÉGMÉGMÉG!

bíbor lea

 

elefant_gomoly_jav_halfgrey_front_1.jpgMagyar lemez

Elefánt – Gomoly

A Gomolyról csak olyan kritikákat lehetett olvasni tavaszi megjelenésekor, ami az egekbe dícsérte (köztük voltunk mi is.) Ez a lemez pedig meg is érdemli az összes szépet és jót, amit leírtak róla: kerek és kiforrott, ugyanakkor bátor és kísérletező, zenéjében és szövegében is zseniális és összetéveszthetetlen, és képes arra, hogy minden hallgatáskor újra és újra behúzza hallgatóját. Nálam az album (és a zenekar) iránti lelkesedés töretlen, így ezen a kategórián nem sokat kellett gondolkoznom.

Dal

Blahalouisiana – Ahol összeér

Kedvenc dalt választani egy egész évre természetesen teljesen lehetetlen vállalkozás. A mindenféle zenehallgatási kütyüjeim lejátszási toplistáján előkelő helyen van az Ahol összeér: fülbemászó, eredeti a szövege, Barbi hangja csodaszép, és akárhol, akármikor jött velem szembe ebben az évben, egyszer sem gondoltam azt, hogy “jaj ne, már megint”. 

Videoklip

30Y – Messziről szép

Ha már klip, legyen történetmesélős: a Messziről szépben sikerült szűk 4 percbe sűríteni a gimis évek minden szorongását, kitaszítottságát: a tesiórák bénázását, a csajok semmibe vételét, a kemény srácok kiközösítését… A nem hosszú, de nagyon jellegzetes jelenetekből kirajzolódik a kamaszkor minden gyönyörű meg nem értettsége.  Beck Zolinak ( aki a klip rendezője is ) ehhez még sikerült megtalálni egy olyan arcot is főhősnek, akinek az arcára ez mind szavak és különösebb színészi játék nélkül is rá van írva.

Kedvenc új zenekar, akiket idén fedeztem fel

BABEL

Idén szerencsére sok új zenekart ismertem meg, de ha egyet kell mondanom, akkor nálam bizony a BABEL a nyerő. A srácok energikusak, a dalaikban van slágerpotenciál, ugyanakkor mindig felismerhetőek, és abból a fajta őserőből dolgoznak, ami egy zenekarban vagy megvan, vagy nincs. A repertoárjuk főleg rockosabb, lendületesebb, odamondósabb dalokból áll, de azért egy-egy lassabbat is oda mernek tenni, ha kell. 

lippai mia

 

12105864_914793271931331_2405725852559783789_n.jpgMagyar lemez

Rájátszás – Szívemhez szorítom

Azt gondolom, hogy a Rájátszás formáció második albuma a maga műfajában tökéletes. Fantasztikus továbbá maga az üzenet, melyet egy ilyen lemez léte egyáltalán hordoz, és még csodásabb az, hogy erre van igény, hogy ezek az egyébként a hagyományos pályájukon is sikeres zenészek és írók meg tudják tölteni a Művészetek Palotáját egy végtelenül kedves és szeretetre méltó produkcióval. A Rájátszás bebizonyítja hogy a költészet nem valami avítt, múlt századbeli hóbort, hanem vagány, humoros, szerelmes, szórakoztató, megható, meghitt és csodálatos. Az a fajta szeretet, ami a költők, írók, és zenészek felől árad ilyenkor, és ami a közönség felől hullámzik feléjük olyasmi, amitől mind többé és jobbá leszünk.

Dal

Vad Fruttik – Mi lenne jó

A Vad Fruttik új albumán szereplő dal pár hónappal korábban, egy négydalos EP címadó dalaként jelent meg először. A még 2014-ben napvilágot látott Hold mellett nekem ez a dal tetszik legjobban az új lemezről. Kiforrott és letisztult, a hangzásvilága és hangulata nagyon Fruttis, és úgy összességében nagyon egyben van. A szöveg ismét zseniális, a Vad Fruttik dalszövegeket abszolút érdemes akár csak versként olvasgatni néhanapján. A vidáman depressziós Mi lenne jó is egy olyan dal, amit másképp értelmezünk egy boldog és gondtalan napon, és másképp egy elkeseredett, álmatlan éjszakán. Fantasztikus.

Videóklip

Intim Torna Illegál és Felcser Máté – Nem szalad el

Csak néhány hete látott napvilágot az Intim Torna Illegál új klipje, amiről mi is beszámoltunk az oldalon, nekem pedig azonnal az idei év egyik kedvence lett. Szerencsére sok klassz klip készült 2015-ben, látványosak, megindítóak, vagy épp sok-sok mondanivalóval bírók. Nekem ebben a videóban az tetszett leginkább, ahogy a képek és a zene tökéletesen működnek együtt. Nagyon szeretem, ha egy klipnek különálló, önmagában is értelmezhető története van, és a Nem szalad el ezt maximálisan teljesíti. Gyönyörűek a képek, profi az operatőri munka, szinte a hegyek között érzi magát az ember arra a pár percre. Nem akar több lenni, mint ami, nem akar öncélú lenni, hanem el akar mesélni egy történetet, amin még sokadszori megnézésre is van mit gondolkodni. Egy szó, mint száz, nekem nagyon tetszett. 

Kedvenc új zenekar, akiket idén fedeztem fel

A M.a.csek létrehozásával egyszerűen kinyílt a világ számomra. Sok-sok olyan zenekarral is most ismerkedtem meg, akik egyáltalán nem ma kezdték a pályafutásukat, de valamiért hozzám csak most jutottak el. Nagyon sokáig tűnődtem, kit, kiket tudnék kiemelni ebben a kategóriában, de végül arra jutottam, hogy képtelen vagyok egy zenekart mondani. Idén hallgattam először Meztelen Diplomatákat, akiknek szeretem a vidámságát, életteliségét, gondtalanságát, nyári hangulatát. Idén jártam először Margaret Island koncerten, akik annyi szívvel és lélekkel zenélnek, és olyan egyedi hangzásvilággal, hogy az irigylésre méltó. És idén, a Strand Fesztiválon hallottam először az Ivan and the Parazolt is, akik – bár talán nem teljesen az alternatív kategóriába tartoznak – olyan világszínvonalú zenét játszanak, hogy leesett az állam.