2018. január 5.

2017 legjobb alternatívái

Az év vége, a következő év eleje persze hagyományosan a hosszú és részletes elemzések ideje. Mi sem állhattuk meg, hogy el ne mondjuk, mit szerettünk legjobban 2017-ben. Erősen szubjektív vélemények következnek!

26694433_10155925368408700_962033968_n.jpg

bíbor lea 

legjobb klip – BEKVART: Spritzermann

Idei egyik kedvenc felfedezésem a most összerakott albumuknak köszönhetően a színészekből álló BEKVART. (Az album megjelenésekor ilyeneket beszélgettünk.) Faarccal előadott, csípősen ironikus, de élethelyzeteket tűpontosan leíró, zúzós dalaik mintapéldánya a Spritzermann, amihez csajok által vezetett pornós castingos klipet forgattak. Igen, teljesen muszáj megnézned, ha még nem láttad:

legjobb album

Az idei év nekem sokkal inkább jó dalokról, mint jó albumokról szólt. Imádom, ha egy album annyira össze van rakva minden szempontból és annyira be tud találni, hogy kifejezetten egyben akarom hallgatni. A hiba lehet, hogy az én gépemben van, de pontosan ezt az érzést ebben az évben nem éltem át, pedig rengeteg olyan lemez született, ami zsúfolva van jó dalokkal: például a Szabó Benedek és a Galaxisok – Focipályákon sétálsz át éjszakája, az Elefánt – Mindenje, a Blahalouisiana – Alagutak, fények, nagymamád jegyenyéi–je, az Anna and The Barbies – Utópiája, az Óriás – Minden villany égje, és a hiperkarma_delibab” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer”>hiperkarma – délibábhiperkarma_delibab” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer”>ja, amikről rengeteg dal forgott a fülemben idén, de egy kedvenc album kiválasztása alól elegánsan kibújnék.

legjobb dal – Óriás: Kezdjük el

Dal-ügyben brutálisan erős évünk volt, a fent felsorolt lemezekről rengeteget tudnék kiemelni. Mindenféle szentimentális okokból, amiktől nem lehet és nem is kell elvonatkoztatni ilyen listáknál, az Elefánttól a Plüss, és a Blahalouisianától a Sokadik egyetlen is nagy esélyes volt nálam, de úgy érzem, ez az év határozottan az általam már régóta szeretett Óriás zenekaré volt, akik már rögtön január elején hatalmasat dobtak új lemezükkel, amiről talán a kedvencemet, a Kezdjük elt rommá hallgatom azóta is, így álljon ez itt most:

legjobb fesztiválélmény – Fishing On Orfű

Minden évben, régóta, nem is taglalnám. Most külön szívem csücske, hogy az eddigi egyik kedvenc cikk-ötletem is meg tudott itt valósulni, a koncertek előtt-utáni fotósorozat, nézzétek meg itt!

kedvenc koncert – Elefánt 5. szülinap

Egy koncertmániás még daloknál és albumoknál is nehezebben választ kedvenc koncertet egy egész évből, de ezen most mégsem kellett sokat agyalnom: amíg egyesek nagyon, mások kevésbé figyeltek rájuk, az Elefánt a hazai zenei színtér egyik legerősebb koncertzenekara lett. Elképesztő energiákat tudnak mozgósítani magukban és bennünk is élőben, az érzelmek széles skálájáról már nem is beszélve, amik általában egy őrületes pogóban csúcsosodnak ki egy-egy szeánsz végén; ez nem volt máshogy 5. szülinapi koncertjükön sem, ami egy teltházzal és egy Lovi vendégszerepléssel menő és emlékezetes színfolt marad fejünkben.

legjobb felfedezés – Muzsik és Volkova: Élet a fejemben

Ezt a dalt klippel együtt rejtélyes okokból teljesen véletlenül leltem meg egyszer, és nagyon megtalált, azóta is imádom. Bírom, hogy egyre több valódi női arc, gondolat és helyzet kerül elő a magyar zenében, girl power, na.

legjobb titkos öröm – BoriX

Mindig is nagy álmom volt Péterfy Bori bőrébe jutni. Ez sajnos örökre csak álom marad, de a magyar zeneipar eddigi legmenőbb lemezmegjelentetési formáján, a BoriX játékapplikáción keresztül ez idén egy picit sikerült, amire nem picit rá is kattantam.

kedvenc cikk

Varga Livisszal interjúzni hatalmas öröm volt számomra, és egyike azoknak a csodás alkalmaknak, amikor a találkozás minden befolyásolható és nem befolyásolható eleme szerencsés csillagzat alatt állt, ráadásul az előzetes elképzeléseimet is túlszárnyalta mind a személyes élményem, mind az olvasható végeredmény tekintetében.

lippai mia

legjobb klip – Magashegyi Underground: Itt leszel

Be kell vallanom, hogy maga a dal nem ragadott annyira magával, nem is teljesen értem, hogy a klip mégis miért tudott ennyire megfogni. Talán mert minden együtt van benne, amit imádok: titokzatos állatok, természet, valami furcsa, északi, varázslatos, szürreális hangulat, egy kellőképpen különleges és egyedi főszereplő, és azok a geometrikus állatképek, amiket bármikor kiraknék a szoba falára.

legjobb dal – Óriás: Senki se fél

Hogyan is magyarázzuk meg, hogy egy dal a kedvencünk? Sehogy, na. Szerintem a Minden villany ég úgy ahogy van eszméletlen jó lett, és sokat vacilláltam a Soha ne menj vissza és a Senki se fél között, mint kedvenc dal, de végül ez nyert. Nem tudom, miért, de hallgassátok. Sokszor.

legjobb album – Kiscsillag: Semmi konferencia

Oké, oké, tényleg más irány, mint amit eddig megszoktunk a zenekartól, de szerintem ez az irány jót tett nekik. A tavalyi év egyébként is sok tekintetben Lovasi éve volt, és ez az album is szerintem abszolút jól sikerült. Nem csak azért mert végre lemezre került a rendkívül hatásos Bújócska, de ott van például a rendkívül szürreális Szomszéd kisfiú vagy a kicsit nyers hangulatú Nincs igazság. Érdemes sokszor-sokszor meghallgatni, iszonyú sokáig el lehet mazsolázni a szövegeken.

legjobb fesztiválélmény – Művészetek Völgye

Nagyjából gyerekkorom óta járok a Művészetek Völgyébe, és valahogy idén fogalmazódott meg bennem igazán, hogy ezeket az összművészeti fesztiválokat kedvelem igazán, ahol a zenén kívül mást is kapunk. Zseniális produkciók bújtak meg egy-egy udvarban, egyszerűen mindent imádtam, amire eljutottunk.

kedvenc koncert – Óriás lemezbemutató

Ezt is épp olyan nehéz megmagyarázni, mint a kedvenc dalt, azt hiszem, mégis élesen megmaradt, hogy ez egy zseniális koncert volt. Nyilván az sem volt utolsó szempont hogy Lovasi két sorral előttünk tombolt 🙂

legjobb felfedezés

Hát… őszintén szólva a legjobb felfedezésem idén az volt, hogy a Spotify fiókom totálisan szinkronizálódik a telefon meg a laptop között, és tudom irányítani egyiket a másikról 🙂 Bocsánat a trollkodásért.

legjobb titkos öröm

Nem tudom, Harry Styles – Sign of the Times című dala egy tízes skálán mennyire ciki, azt viszont tudom, hogy eléggé rákattantam… Hagyjuk is…

kedvenc cikk

Természetesen az összes, amit a kollégák megálmodtak, megírtak 🙂 És higgyétek el, hogy a háttérben zajló dolgok is izgalmasak a házunk táján 😉

édes anna

legjobb klip – Blahalouisiana: Ha élni felejtek

Imádom mióta először láttam. Olyan apró rezdüléseit mutatja be a fiatal lányok, nők életének, olyan rejtett, nem gondolt nehézségeit, amiket sokszor szégyellünk bevallani egymás előtt is. Abszolút hozza számomra azt az üzenetet, hogy nem vagyok egyedül és ttól még jó vagyok, hogy néha kiborulok és dobálom a cuccokat a lakásban… 🙂

legjobb dal – Anna and the Barbies: 4-es 6-os

Olyan dalszöveg, amit legszívesebben magamra tetováltatnék, de legalábbis a szobám falára festenék. Ráadásul volt akkora szerencsénk 2017-ben, hogy a soundcity:szeged-es változat is megjelenhetett nálunk.

legjobb album – Szabó Benedek és a Galaxisok: Focipályákon sétálsz át éjszaka

Már a megjelenést követően is írtam róla, azóta pedig csak mélyült az élmény az albummal kapcsolatban. Talán a hiperkarma első albumával vagy egy-egy Kispál lemezzel kapcsolatban voltak hasonló érzéseim, elejétől a végig beszippantott, saját érzése, illata, hangulata van. Nem elég, hogy tetszik, de nagyon erősen tudok érzéseket és eseményeket kötni hozzá. Azt hiszem mindig is fontos lesz számomra ez az anyag.

legjobb fesztiválélmény – FesztEger 

Idén talán a FesztEger vitte el ezt a címet, de csak azért, mert a Fishing on Orfű úgyis örök első. Eger tökéletes hely egy chilles, finom fesztiválszezonindításra. Napközben lehet jókat enni, sétálni és vásárolni a belvárosban, mintha csak egy víkenden lennénk, este meg lehet tolni a megőrülést egy csodálatosan szép helyen. Ideális.

legjobb felfedezésem – Barkóczi Noémi

Úgy tűnik számomra ez az év a női mintákról szólt, ugyanis Barkóczi Noémi is elsősorban azzal a líraiságával fogott meg, amiben olyan finoman mégis konkrétan világítja be a húszas évek apró, poros szegleteit.

legjobb titkos öröm

P!nk új dalai nagyon betaláltak. Nem akarok többet beszélni erről.

kedvenc koncert

Ez nagyon nehéz, mármint felidézni mindegyiket. Rengeteg csodálatos élmény volt 2017-ben és szerencsére semmi maradandó csalódás. Ne kelljen választanom, légyszi!

kedvenc cikk – Lévai interjú 

Régi vágyam volt beszélgetni ezzel a polihisztorral és hatalmas örömöm, hogy végre megjelent a könyve. Remélem az interjú maga is legalább annyira szórakoztató és gördülékeny, amilyen a beszélgetés volt.